Macarons

.
Macarons är en underbar fransk liten kaka som de flesta nog känner till. Det roliga med macarons är att dem inte är så svåra att göra som vissa kanske tror, de är faktiskt väldigt lätt! Det är dessutom roligt att göra om man tycker om att baka och hemmagjorda är faktiskt snäppet godare än köpta. Jag använde mig av ett macaron-set som finns att köpa här; http://lekue.es/es/kit-macaron-3000001 som självklart underlättade lite när jag bakade macaroner. Men det går lika bra att göra utan, då ska man tänka på att använda sig av ett bakplåtsduk som är tjockare än en vanlig och gjord i ett vax eller gummiliknande material. Det gör så att inte kakorna flyter ut och får den fina formen de ska ha!
.
Macaronerna på bilden är gjorda med röd karamellfärg så att de blir sådär fint rosa, med en hallon och smörkräms fyllning. Man kan variera smaker och färger hur man vill! Grundreceptet för macaronerna jag använde kommer från det lilla recepthäftet som följde med i macaron-kitet. Fyllningen är Leilas recept. Macarons görs på mandelmjöl, som helt enkelt är fint malda mandlar - inget annat! Jag gjorde mitt mandelmjöl själv genom att skala och skålla mandlar och sedan mixa i en mixer, annars går det att köpa mandelmjöl i välsorterade butiker eller på internet!
.
Grundrecept macaroner, ca 30 st:
280 g florsocker
160 g fint malda mandlar
3 äggvitor
1 nypa salt
50 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
Valfri karamellfärg
.
Leilas smörkrämsfyllning-hallonsmak:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
röd karamellfärg
2 msk hallonsylt
.
Macarons, gör såhär:
Sikta florsockret i en skål och rör om ordentligt med de malda mandlarna. Elvispa äggvitorna i en annan skål, tillsätt salt och karamellfärg, häll i strösockret lite i taget tills du får en tjock maräng. Häll i halva florsocker-och mandelblandningen i marängsmeten och rör om försiktigt med en spatel (slickepott fungerar bra). Rör försiktigt ner resten av florsockret/mandel-blandningen och vaniljsockret, fortsätt att röra försiktigt till en jämn blandning.
Häll ner en liten del av smeten i en spritspåse, eller om du har ett macaron-kit i den medföljande spritsern. Spritsa ut små rundlar stora som 5kr på bakduken. Låt sedan macaronerna stå ute i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen till 150 grader och grädda kakorna i ca 20-25 min tills dom känns hårda ( de ska inte få färg ). Låt dem svalna och lyft sedan försiktigt loss dem från bakduken. Spritsa eller bred på fyllningen på en kaka sätt ihop med en annan.
.
Smörkrämsfyllning - hallon:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt med en elvisp. Vispa ner äggulan. Färga med karamellfärg och smaksätt med hallonsylten. Spritsa eller bred krämen på macaronerna.
.
Lycka till!


Kommentarer
Helena

Vilka läckra! Vill ha 

2012-02-09 @ 13:13:35
Anonym

Vad fin bloggen är Charlotta! :)

2012-02-09 @ 17:00:43
Nils

Har testat Charlottas. Världsklass!

2012-02-11 @ 17:24:52
Charlotta

Tack:)

2012-02-12 @ 01:04:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0