Smörbiskvier

.
Bakade ett par underbart goda smörbiskvier idag (riktiga kaloribomber dock..) Kom på att jag aldrig provat att baka det själv. Botten är av mandelmassa, fyllningen är en supergod smörkräm och så är dem doppade i mörk blockchoklad. 
.
Ingredienser: 12 stora eller 24 småbiskvier
.
Mandelbotten
 
500 g mandelmassa
2 äggvitor
0,5 dl strösocker
.
Smörkräm
 
175 g smör
400 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 tsk grädde
3 matskedar smält choklad
 
Doppas i
 
300 g mörk blockchoklad
.
Gör så här:
 
Riv mandelmassan fint. Blanda i en bunke med 2 äggvitor och 0,5 dl strösocker. Spritsa ut rundlar i valfri storlek (jag gjorde 12 stora - de växer ganska mycket i ugnen så ha lite mellanrum emellan) och låt dem stå i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i ugnen i 15-20 min beroende på storleken på biskvierna, de ska vara gyllenbruna och lite sega i mitten.
.
Gör under tiden smörkrämen. Vispa ihop mjukt smör, florsocker, vaniljsocker och grädde i en bunke. Var lite försiktig när du vispar i florsockret eftersom de lätt flyger iväg åt alla hål om man vispar för fort med elvispen. Tillsätt kakao och vispa igen. Smält några bitar av blockchokladen över ett vattenbad på spisen (en skål i glas eller porslin över en kastrull med vatten) och blanda ner den smälta chokladen i smörkrämen när den svalnat en aning.
.
Tag ut biskvierna ur ugnen och låt de svalna på bakplåtspappret. Lossa dem sedan försiktigt från pappret och bred på smörkräm på varje biskvi. Sätt in dem i frysen en liten stund så att krämen hinner stelna för att sedan doppas i den smälta chokladen ( smält i samma skål som användes innan över ett vattenbad). Låt biskvierna stå kallt igen, i kylskåpet den här gången. Biskvierna ska sedan förvaras i kylskåpet, men kan även frysas in och håller länge då!
.
Lycka till!
 
Trackback
RSS 2.0