Sockerbullar med en ljuvlig vaniljfyllning

.
Jag fick en ny kokbok av min kära mor häromdagen som bara innehöll recept på olika sorters bullar. Boken heter just: Bara bullar! Har länge velat prova att göra fyllda bullar eftersom att det är så himla gott, men alltid trott att det varit väldigt svårt. Lite pyssel var det med utkavlingen av degen, men det var värt de!
.
Ingredienser:

200 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl vit baksirap
2 ägg
2 tsk kardemumma
17 dl vetemjöl
.
Vaniljkräm till fyllning:

3 dl vispgrädde
1 ägg
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 vaniljsstång
2 msk majsena mjöl
- Blanda ihop allt med en visp och koka upp under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna. (gör 2 satser vaniljkräm)
.
Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme. Smula ner jästen i en bunke, och häll på lite av smörmjölken. Tillsätt resten när jästen lösts upp. Rör i salt, sirap, ägg, kardemumma och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 min. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla varje del till en kvadrat och dela den i 16 mindre kvadrater. Lägg ca 1 msk vaniljkräm på varje ruta, vik in hörnen mot mitten och kläm ihop med fingrarna så att bullen är tillsluten. Lägg dem med snibbarna nedåt i bullformar. Låt dem jäsa i ca 20 min och värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i ca 8 minuter och låt dem svalna. Smält en klick smör och häll upp strösocker på ett fat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösockret.


Kommentarer
Wilmer!

Ser lika goda ut som munkar! Smaskens! *****

2012-03-13 @ 09:38:28


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0