Macarons


.
Dumle och citron-macarons blev det den här gången! Jag använde samma grundrecept som jag använde förra gången. Receptet till fyllningen är Leilas men mina egna smaksättningar.
Grundrecept macaroner, ca 30 st:
280 g florsocker
160 g fint malda mandlar
3 äggvitor
1 nypa salt
50 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
Valfri karamellfärg
.
Citronsmörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Skal av en citron
2 msk citronsaft
.
Dumlesmörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1-2 msk kakao
5 dumlekolor
.
Macarons, gör såhär:
.
Sikta florsockret i en skål och rör om ordentligt med de malda mandlarna. Elvispa äggvitorna i en annan skål, tillsätt salt och karamellfärg, häll i strösockret lite i taget tills du får en tjock maräng. Häll i halva florsocker-och mandelblandningen i marängsmeten och rör om försiktigt med en spatel (slickepott fungerar bra). Rör försiktigt ner resten av florsockret/mandel-blandningen och vaniljsockret, fortsätt att röra försiktigt till en jämn blandning.
Häll ner en liten del av smeten i en spritspåse, eller om du har ett macaron-kit i den medföljande spritsern. Spritsa ut små rundlar stora som 5kr på bakduken. Låt sedan macaronerna stå ute i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen till 150 grader och grädda kakorna i ca 20-25 min tills dom känns hårda ( de ska inte få färg ). Låt dem svalna och lyft sedan försiktigt loss dem från bakduken. Spritsa eller bred på fyllningen på en kaka sätt ihop med en annan.
.Smörkräm:
Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Vispa i äggulan. För citronkrämen - Riv i skalet av citronen och pressa i citronsaft, vispa igen. För dumlekrämen - Riv eller hacka dumlekolorna smått ner i smörkrämen och tillsätt kakao, vispa igen.

Kommentarer
Trackback