Brysselkex
Publicerat 2012-02-22 21:45:18 i
Bakning
.
Nu har jag för första gången provat på att göra brysselkex! Jag har trott att det varit svårare än vad det faktiskt visade sig. Strösockret som kak-rullen rullas i blandas bara med några droppar röd karamellfärg, och så fint blir det! Dock så var det lite trixit att se till att kakorna blev exakt runda när man skulle skiva upp dem, men det gör inte så mycket eftersom att de smakar så got!
.
Ingredienser ca 40-50 kakor
.
200 gram rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Garnering: 1 dl socker & några droppar röd karamellfärg.
.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop de rumsvarma smöret och de övriga ingredienserna till degen noggrant, den skall kunna formas till en stor boll när den är klar.
3. Lägg in degen i kylen och låt vila i ca 1 h.
4. Ta ut degen ur kylen och knåda den lite fort igen. Forma rullar av degen.
5. Blanda strösockret med karamellfärgen och strö ut på ett bakplåtspapper. Rulla deg-rullarna i sockret så att de täcks. Skär rullarna i ca 1 cm stora kakor.
6. Grädda på bakplåtspapper, mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Clubsandwich
.
Jag tog det som fanns hemma och gjorde en improviserad clubsandwich till lunch! Riktigt gott blev det.
Ingredienser 1 pers:
2 skivor rostbröd
Några blad isbergssallad
Lite rödlök
1 skiva mortadella
1 stekt ägg
.
Sås:
Jag hade en créme fraiche hemma som var smaksatt med rostad vitlök och timjan. Jag blandade två matskedar av den med en matsked majonäs, lite ketchup och salt och svartpeppar.
.
Gör så här:
Stek ägget så som du önskar. Skiva grönsakerna. Rosta brödskivorna och bre på lite smör på dem. Bygg sedan ihop din clubsandwich i den ordningen du vill, toppa med såsen och nymalen svartpeppar!
Hallonpaj
Publicerat 2012-02-20 09:15:50 i
Bakning
.
Jag gjorde en jätte snabb och god hallonpaj i lördags. Hämtade lite inspiration från Leilas smulpajs-recept samt tog det som jag hade hemma!
.
Ingredienser:
250 g frysta eller färska hallon
2 msk strösocker
1 msk maizenamjöl
250 g smör
1/2 dl kokos
1/2-1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 matsked sirap
.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda bären med 2 msk strösocker och 1 msk maizenamjöl i en bunke. Låt stå. Tärna de rumsvarma smöret i lite mindre bitar och lägg i en bunke. Blanda i övriga torra ingredienser tills det blir en smulig deg. Smöra en ungssfast pajform och fördela bären i botten. Strö och fördela smuldegen över bären och grädda i ca 25 min tills pajen blir gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Marängbakelse á la valentines day
Publicerat 2012-02-14 22:14:00 i
Bakning
.
Det blev den här marängbakelsen från
dansukker som jag gjorde till efterrätt på denna kärleksfulla dag. Den blev suuuper god, grädden med de syrliga hallonen och den frasiga marängen blev en väldigt god blandning!
.
Ingredienser ca 2-3 bakelser:
Marängen:
3 äggvitor
1/2 krm ättikssprit
2 dl strösocker
.
Fyllning:
250 g hallon (frysta eller färska)
100 g kesella
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk syltsocker eller gélesocker
.
Garnering:
Färska hallon
Florsocker
.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100-120 grader.
2. Vispa äggvitorna med hälften av strösockret och ättiksspriten till en hård maräng. Vänd försiktigt ner resten av strösockret.
3. Spritsa hjärtan på ett smörat eller oljat bakplåtspapper(se bild ovan).
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-45 min beroende på ugnens styrka. Låt dem svalna på galler.
5. Vispa grädden, vaniljsockret och syltsockret tills det är hårt vispat. Vänd ner tinade hallon och kesellan så att allt blandas ordentligt.
6. Spritsa eller bred på fyllningen på ett hjärta. Lägg på ett till hjärta och spritsa igen. Avsluta med ett maränghjärta som "lock". Garnera lite fint med hallon och pudra florsocker över. Redo att serveras!
.
Valentines day inspiration
Publicerat 2012-02-14 09:28:38 i
Bakning
Love Cup Cakes med creamcheesefrosting & morotsmuffin (recept.nu)
.
Hemmagjorda gélehjärtan! Kul och överraskande lätt att göra (recept.nu)
.
Marängbakelse med hallon (dansukker.se)
.
Macarons-klubbor med jordgubbstryffel (recept.nu)
.
Glassbomb med hallonmaräng (leila.se)
.
Jag kommer att göra ett av de här härliga bakverken senare idag, lägger upp bilder och recept då!
Happy valentines day <3
Smoothie
.
En smoothie är det enklaste och snabbaste jag tycker man kan göra när man får sötsug och inte har något annat gott till hands.
Hallon-och jordgubbssmothie:
Ca 2 dl frysta eller färska hallon och jordgubbar
2 dl vaniljyoghurt
En skvätt mjölk
ev lite honung om extra sötma önskas
.
Allt mixas ihop och serveras direkt kall och god!
To do
Publicerat 2012-02-13 10:56:30 i
Bakning
Red velvet cake
Banana cream pie
Ugnsstekt kyckling med tomat, avocado och fetabulgur



.
Det här lagade vi till middag igår! Det blev en liten egenkombinerad blandning, och resultatet blev super!
Ingredienser 4pers:
4 kycklingfiléer
Bulgur för 4 personer
2 pkt fetaost
2 avocado
Ca 15 körsbärstomater
Smör
Valfria kryddor till bulgurvattnet
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja
Soja
Honung
Chilipulver
Sås: Arlas lättcréme fraiche franska örter.
.
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Följ anvisningarna på bulgurförpackningen och tillsätt en klick smör till vattnet samt lite valfria kryddor(ex. basilika,oregano,peppar). Lägg kycklingfiléerna i en bunke med olivolja,salt, honung, peppar,soja och lite chilipulver. Blanda runt och låt kycklingen ligga och dra åt sig marinaden en liten stund. Hetta upp en stekpanna och stek filéerna så att de får fin stekyta. Lägg över dem i en ungsfast form och stek färdigt dem i ugnen, ca 20 min. Skär fetaost, avocado och körsbärstomater i lika stora bitar. När bulguren är färdig blanda den med den skurna osten och grönsakerna i en stor serveringsskål. Ringla över olivolja och salt och peppar efter behag. Servera den ungsstekta kycklingen och den ljumna bulgursalladen med en klick kall créme fraiche sås.
Mintchokladkaka med polkaströssel
Publicerat 2012-02-12 01:08:50 i
Bakning



.
Det här fick bli kvällens efterrätt hos min tjejkompis där vi åt en väldigt mysig och god middag tidigare ikväll. Jag hittade receptet på
kryddburken som alltid har jättemycket goda recept! Det är krossade marianne mint-chokladkolor i smeten och krossade polkagrisar som garnering. Det ska egentligen vara smält mörk mintchoklad i både smeten och som topping men jag hade glömt att köpa det, så jag hoppade över det helt och tillsatte lite smält smör som kompensation för den smälta chokladen i smeten och blandade ihop en egen frosting som jag hade ovanpå kakan. Den blev väldigt god! Var försiktig med gräddningstiden i ungen, det står 40-45 min i receptet och jag tog ut min efter 35 min och den blev inte riktigt lika kladdig som jag tycker att en kladdkaka skall vara men precis på gränsen. Prova med en sticka så du får det precis som du gillar det!
.
Ingredienser:
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
100 gram mörk choklad med mintcrisp (kan uteslutas, tillsätt ca 50 g smält smör istället)
100 gram mariannekarameller
.
Topping:
100 g smält mörk choklad med mintcrisp + 1 dl krossade polkagrisar
Min frosting/glasyr (istället för smält choklad) innehåller: 2 dl florsocker, 2 msk kallt kaffe, 2 msk kakao, 3 msk smält smör. Allt blandas ihop till en slät glasyr som sedan bres på kakan när den svalnat.
.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker pösigt med en elvips. Vispa ner äggen ett i taget.
3. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.
4. Smält chokladen i ett vattenbad (kan uteslutas) och blanda ner i smeten.
5. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten samt de krossade mariannekaramellerna.
6. Smörj och bröa en rund form (kokos är lite roligare än ströbröd) och fördela smeten jämnt i formen.
7. Grädda i ca 30-45 min beroende på hur snabb din ugn är.
8. Smält chokladen eller blanda till min glasyr och bred på kakan när den svalnat något. Strö över krossade polkagrisar.
.
Vi åt en jätte god och fräsch varmrätt med en bulgur,tomat och avocadosallad till ungsstekt kyckling och en kall sås som jag lägger upp receptet till imorgon! Godnatt.
Grahamsbullar
Publicerat 2012-02-11 10:49:29 i
Bakning
.
Det här receptet fick jag av en kompis kompis och det går väldigt fort att göra. Jag gjorde det imorse till frukost och de blev väldigt goda. Godast är de om man ha smör till, och annat pålägg, tycker jag!
.
Ingredienser ca 8 st:
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl yoghurt/filmjölk
1/4 dl flytande margarin
.
Garnering:
1 ägg
Solrosfrön
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver i en bunke. Rör snabbt i yoghurt/filmjölk och margarin. Forma till små bullar och lägg på bakplåt. Pensla med uppvispat ägg och strö på solrosfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
.
Snabb och god lunch/mellanmål
.
Jag och min kompis brukar göra den här varma smörgåsen, det är vår variant av en klassisk croque monsieur. Den är väldigt god och går fort att göra!
.
Ingredienser 1 smörgås:
.
En tjock skiva lantbröd
Lite smör
Dijon senap
3 skivor mozzarella
3 skivor tomat
1 skinkskiva
Flingsalt
Peppar
.
Gör så här:
1. Sätt ungen på ca 220 grader.
2. Rosta brödet lite lätt så att det får lite yta.
3. Bred lite smör på skivan (valfritt) och dijon senap.
4. Lägg på skinkan och varva tomat och mozzarella överst.
5. Salta och peppra lite, ringla ev lite olivolja över!
6. In i ugnen ca 10 min, eller tills mozzarellan börjat smälta.
.
Bon appétit!
Wienersnittar
Publicerat 2012-02-09 23:33:13 i
Bakning
.
De här underbara småkakorna gjorde jag i förra veckan efter att jag såg en bild på
kryddburken som är en riktigt härlig mat och bakblogg. Jag var för otålig att vänta tills receptet kom upp så jag använde mig av ett recept jag hittade på internet, och de blev riktigt goda! Anledningen till att de kallas wienersnittar är just för att de innehåller sylt och garneras med samma sorts glasyr som på wienerbröd. Dessa i småkaksform rekommenderas starkt!
.
Wienersnittar Ingredienser ca 50 st:
250 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjortronsalt
.
Fyllning:
Ca 2 dl valfri sylt (jag använde hallonsylt)
.
Glasyr:
2 dl florsocker
1 1/2 - 2 msk vatten
.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och fyll med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och ringla detta över de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de fortfarande är lite varma.
.
Klart! Godnatt!
Macarons
Publicerat 2012-02-09 09:39:25 i
Bakning
.
Macarons är en underbar fransk liten kaka som de flesta nog känner till. Det roliga med macarons är att dem inte är så svåra att göra som vissa kanske tror, de är faktiskt väldigt lätt! Det är dessutom roligt att göra om man tycker om att baka och hemmagjorda är faktiskt snäppet godare än köpta. Jag använde mig av ett macaron-set som finns att köpa här;
http://lekue.es/es/kit-macaron-3000001 som självklart underlättade lite när jag bakade macaroner. Men det går lika bra att göra utan, då ska man tänka på att använda sig av ett bakplåtsduk som är tjockare än en vanlig och gjord i ett vax eller gummiliknande material. Det gör så att inte kakorna flyter ut och får den fina formen de ska ha!
.
Macaronerna på bilden är gjorda med röd karamellfärg så att de blir sådär fint rosa, med en hallon och smörkräms fyllning. Man kan variera smaker och färger hur man vill! Grundreceptet för macaronerna jag använde kommer från det lilla recepthäftet som följde med i macaron-kitet. Fyllningen är Leilas recept. Macarons görs på mandelmjöl, som helt enkelt är fint malda mandlar - inget annat! Jag gjorde mitt mandelmjöl själv genom att skala och skålla mandlar och sedan mixa i en mixer, annars går det att köpa mandelmjöl i välsorterade butiker eller på internet!
.
Grundrecept macaroner, ca 30 st:
280 g florsocker
160 g fint malda mandlar
3 äggvitor
1 nypa salt
50 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
Valfri karamellfärg
.
Leilas smörkrämsfyllning-hallonsmak:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
röd karamellfärg
2 msk hallonsylt
.
Macarons, gör såhär:
Sikta florsockret i en skål och rör om ordentligt med de malda mandlarna. Elvispa äggvitorna i en annan skål, tillsätt salt och karamellfärg, häll i strösockret lite i taget tills du får en tjock maräng. Häll i halva florsocker-och mandelblandningen i marängsmeten och rör om försiktigt med en spatel (slickepott fungerar bra). Rör försiktigt ner resten av florsockret/mandel-blandningen och vaniljsockret, fortsätt att röra försiktigt till en jämn blandning.
Häll ner en liten del av smeten i en spritspåse, eller om du har ett macaron-kit i den medföljande spritsern. Spritsa ut små rundlar stora som 5kr på bakduken. Låt sedan macaronerna stå ute i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen till 150 grader och grädda kakorna i ca 20-25 min tills dom känns hårda ( de ska inte få färg ). Låt dem svalna och lyft sedan försiktigt loss dem från bakduken. Spritsa eller bred på fyllningen på en kaka sätt ihop med en annan.
.
Smörkrämsfyllning - hallon:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt med en elvisp. Vispa ner äggulan. Färga med karamellfärg och smaksätt med hallonsylten. Spritsa eller bred krämen på macaronerna.
.
Lycka till!
Pannkakstårta
Publicerat 2012-02-09 08:43:58 i
Bakning
.
Igår gjorde jag och en tjejkompis en riktigt god pannkakstårta! Vi hade åtta pannkakor i vår och det räckte bra. Om man vill ha en högre tårta är det bara att steka fler såklart. Fyllningen vi använde var vispad grädde och massor av hallonsylt. Sedan valde vi att täcka tårtan i grädde och garnera med hallon och björnbär! Pannkakstårta blir gott med vilken fyllning som helst så det är bara att prova sig fram!
.
Grundrecept pannkakor, ca 8-10 st
Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2-3 matskedar smält smör
1/2 tsk salt
.
Fyllning och garnering:
Valfri mängd sylt
Några hallon och björnbär
.
1. Vispa samman äggen med hälften av mjölken.
2. Tillsätt mjölet och vispa tills smeten blir klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och saltet.
3. Vispa ner det smälta smöret i smeten.
4. Börja steka! Tips; Godast pannkakor blir det oftast i en hederlig gammal jutgärnspanna(lättast att vända med låga kanter). Glöm inte att lägga i lite smör innan varje ny pannkaka ska stekas - annars fastnar de lätt.
5. Låt pannkakorna svalna helt och bygg sedan ihop din pannkakstårta genom att varva pannkakor och din valfria fyllning. Täck tårtan helt med hårtvispad grädde och garnera med bär!