Smörbiskvier

.
Bakade ett par underbart goda smörbiskvier idag (riktiga kaloribomber dock..) Kom på att jag aldrig provat att baka det själv. Botten är av mandelmassa, fyllningen är en supergod smörkräm och så är dem doppade i mörk blockchoklad.
.
Ingredienser: 12 stora eller 24 småbiskvier
.
Mandelbotten
500 g mandelmassa
2 äggvitor
0,5 dl strösocker
.
Smörkräm
175 g smör
400 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 tsk grädde
3 matskedar smält choklad
Doppas i
300 g mörk blockchoklad
.
Gör så här:
Riv mandelmassan fint. Blanda i en bunke med 2 äggvitor och 0,5 dl strösocker. Spritsa ut rundlar i valfri storlek (jag gjorde 12 stora - de växer ganska mycket i ugnen så ha lite mellanrum emellan) och låt dem stå i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i ugnen i 15-20 min beroende på storleken på biskvierna, de ska vara gyllenbruna och lite sega i mitten.
.
Gör under tiden smörkrämen. Vispa ihop mjukt smör, florsocker, vaniljsocker och grädde i en bunke. Var lite försiktig när du vispar i florsockret eftersom de lätt flyger iväg åt alla hål om man vispar för fort med elvispen. Tillsätt kakao och vispa igen. Smält några bitar av blockchokladen över ett vattenbad på spisen (en skål i glas eller porslin över en kastrull med vatten) och blanda ner den smälta chokladen i smörkrämen när den svalnat en aning.
.
Tag ut biskvierna ur ugnen och låt de svalna på bakplåtspappret. Lossa dem sedan försiktigt från pappret och bred på smörkräm på varje biskvi. Sätt in dem i frysen en liten stund så att krämen hinner stelna för att sedan doppas i den smälta chokladen ( smält i samma skål som användes innan över ett vattenbad). Låt biskvierna stå kallt igen, i kylskåpet den här gången. Biskvierna ska sedan förvaras i kylskåpet, men kan även frysas in och håller länge då!
.
Lycka till!
Våffeldagen

.
Igår var det våffeldagen! Jag fuskade lite hemma och gjorde våfflor av färdigt pulver! Men tillsatte 100 g smält smör och lite grädde i smeten, mmm! Min favoritvåffla är den som ni kan se på bilden - grädde, hjortronsylt och florsocker! Gott!
Velvet cake

.
Äntligen provat att baka den efterlängtade Velvet cake! Velvet cake är en mörkröd (färgas med röd karamellfärg) sockerkaks-liknande kaka som delas i två, eller tre, delar och sedan täcks med frosting mellan alla lager. Kakan har sitt ursprung i USA och finns fortfarande på de flesta diners och fik runt om i Amerika. Jag använde ett recept från boken "Sommarens Söta".
.
Ingredienser:
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 msk röd karamellfärg
0,5 tsk salt
2,5 dl filmjölk
1 dl raps-eller solrosolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk kakao
Frosting: 400-500 g cream cheese + ca 3 dl florsocker. Vispas eller blandas ihop i separat bunke.
.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst med en elvisp. Blanda ihop alla torra ingredienser i en separat bunke. Vispa ner de torra ingredienserna med låg hastighet på elvispen. Tillsätt filmjölken, oljan, vitvinsvinägern och vispa ihop igen. Tillsätt karamellfärgen och rör ihop så att färgen fördelar sig jämnt. Smörj och bröa en rund form. Sätt in kakan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 min. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. Ta sedan loss kakan och lägg den på en tallrik. Dela den i två, eller tre delar, beroende på hur tjock kaka du får eller vad du föredrar. Jag delade min i två delar med en vass tandad kniv. Bred frosting på den understa delen så att den täcks helt. Lägg på den andra delen av kakan och bre på resten av frostingen över hela kakan. Försöka att täcka kanterna helt, det blir snyggast så! Garnera med valfri garnering, om du så vill. Jag rev vit och ljus choklad över min kaka.
Macarons


.
Dumle och citron-macarons blev det den här gången! Jag använde samma grundrecept som jag använde förra gången. Receptet till fyllningen är Leilas men mina egna smaksättningar.
Grundrecept macaroner, ca 30 st:
280 g florsocker
160 g fint malda mandlar
3 äggvitor
1 nypa salt
50 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
Valfri karamellfärg
.
Citronsmörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Skal av en citron
2 msk citronsaft
.
Dumlesmörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1-2 msk kakao
5 dumlekolor
.
Macarons, gör såhär:
.
Sikta florsockret i en skål och rör om ordentligt med de malda mandlarna. Elvispa äggvitorna i en annan skål, tillsätt salt och karamellfärg, häll i strösockret lite i taget tills du får en tjock maräng. Häll i halva florsocker-och mandelblandningen i marängsmeten och rör om försiktigt med en spatel (slickepott fungerar bra). Rör försiktigt ner resten av florsockret/mandel-blandningen och vaniljsockret, fortsätt att röra försiktigt till en jämn blandning.
Häll ner en liten del av smeten i en spritspåse, eller om du har ett macaron-kit i den medföljande spritsern. Spritsa ut små rundlar stora som 5kr på bakduken. Låt sedan macaronerna stå ute i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt på ugnen till 150 grader och grädda kakorna i ca 20-25 min tills dom känns hårda ( de ska inte få färg ). Låt dem svalna och lyft sedan försiktigt loss dem från bakduken. Spritsa eller bred på fyllningen på en kaka sätt ihop med en annan.
.Smörkräm:
Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Vispa i äggulan. För citronkrämen - Riv i skalet av citronen och pressa i citronsaft, vispa igen. För dumlekrämen - Riv eller hacka dumlekolorna smått ner i smörkrämen och tillsätt kakao, vispa igen.
Inspiration



Sockerbullar med en ljuvlig vaniljfyllning



.
Jag fick en ny kokbok av min kära mor häromdagen som bara innehöll recept på olika sorters bullar. Boken heter just: Bara bullar! Har länge velat prova att göra fyllda bullar eftersom att det är så himla gott, men alltid trott att det varit väldigt svårt. Lite pyssel var det med utkavlingen av degen, men det var värt de!
.
Ingredienser:
200 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl vit baksirap
2 ägg
2 tsk kardemumma
17 dl vetemjöl
.
Vaniljkräm till fyllning:
3 dl vispgrädde
1 ägg
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 vaniljsstång
2 msk majsena mjöl
- Blanda ihop allt med en visp och koka upp under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna. (gör 2 satser vaniljkräm)
.
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme. Smula ner jästen i en bunke, och häll på lite av smörmjölken. Tillsätt resten när jästen lösts upp. Rör i salt, sirap, ägg, kardemumma och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 min. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla varje del till en kvadrat och dela den i 16 mindre kvadrater. Lägg ca 1 msk vaniljkräm på varje ruta, vik in hörnen mot mitten och kläm ihop med fingrarna så att bullen är tillsluten. Lägg dem med snibbarna nedåt i bullformar. Låt dem jäsa i ca 20 min och värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i ca 8 minuter och låt dem svalna. Smält en klick smör och häll upp strösocker på ett fat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösockret.